Overmorgen ben ik vijf jaar mama. Als ik op die tijd terugkijk heb ik enorm veel geleerd, ben ik enorm geëvolueerd want elk van onze kinderen me gedwongen (ja, eigenlijk wel gedwongen) de platgetreden paden te verlaten en op zoek te gaan naar nieuwe opvoedingsmethoden, eetgewoonten, evenwicht in het gezin. 

Wat had ik graag geweten vijf jaar geleden? Het lijken open deuren. 

Lijken… 

Want tussen alle verwachtingen door moet je het hoofd koel houden en mama zijn. Hoe doe je dat in godsnaam? Het is voor ons allemaal de eerste keer en je krijgt geen tweede kansen. Het is de belangrijkste taak in je leven. Doe het maar, zonder ‘groep’ waar we in leven. Met al die info en goeie raad die op ons afkomt en daartussen je eigen moedergevoel dat op en neer springt en ook haar zegje wil doen. 

  1. Het enige wat je moet dan als kersverse moeder is voeden. Al de rest geef je uit handen. Aanvaard aangeboden hulp altijd en wees niet te trots om alles zelf te willen doen. Die tijd komt terug. Nu is het allerbelangrijkste jij en de baby. (Lees ook: mamapact).
  2. Borstvoeding is iets natuurlijk, maar gaat niet steeds vanzelf. Lees je in, kennis is macht. Je bent vele fabeltjes voor door over de juiste kennis te beschikken en je zal je eerstgeborene langer borstvoeding geven en minder onzeker zijn.
  3. Zorg ook voor jezelf. En voor je partner. Elk kind betekent een onevenwicht en dus samen een nieuw evenwicht zoeken in het gezin. Je komt er wel. 
  4. Neem goeie raad ter harte, maar leg alles naast elkaar en bekijk het met een kritische blik. Kies wat goed aanvoelt, wat aansluit bij je eigen visie en bij je eigen hart. Raadpleeg daarbij de (wetenschappelijke) bronnen die goed voelen voor jou als mama. Niet diegene die goed lijken of die algemeen aanvaard zijn. Bovenal: volg je moedergevoel.
  5. Het moederschap is zwaar. Het vergt veel. Het maakt je onzeker. Het zal je doen vechten als een leeuwin. Het zal je veranderen, je vormen en je zal je moeten aanpassen en flexibel zijn. Elke dag opnieuw. Het is een unieke kans om jezelf te leren kennen op een andere manier. 
  6. Geniet. De tijd gaat zo snel. Ze zijn zo rap groot. Het is een enorm cliché, maar elke fase heeft z’n charmes. Geniet. 
  7. Koop een draagdoek. Draag je baby, laat het dutjes doen dicht bij je. Dat alleen in slaap vallen of slapen in een bed komt wel. 
  8. Verwennen met aandacht is onmogelijk. Vijf-minutenregels om baby’s te doen inslapen of doorslapen,  time-outs alleen op de gang. Je zal de kennis die je vergaard hebt als psychologe toepassen en weer afschaffen. Want bij jouw kinderen werkt die gedragsmatige aanpak niet. 
  9. Volg je kind. Gaat het in verzet keer op keer? Vraagt het aandacht op een negatieve manier? Kijk wat er scheelt, pas je aanpak aan, wees niet de keikop. Je mag fout zijn, je mag van visie veranderen, je mag in samenspraak met je kinderen kijken hoe het beter kan. Je kan niet alles weten.
  10. Laat hen evolueren zoals ze evolueren. Probeer niks te forceren. Het loopt zoals het loopt. Aanvaard. Go with the flow. Alles zal rustiger verlopen. Voor de kinderen en voor jezelf. 

We zijn ook te volgen op Facebook

Advertenties