Ik had dit voor kerst moeten schrijven, maar spijt… Ja, te laat dus. Maar er komt nog oudjaar en nieuwjaar. En nieuwjaarsrecepties op het werk en drinks en feestjes en…

Goedbedoelde advies, anderen staan er bol van, mijn ervaring is dat die vaak tegen je moedergevoel ingaan. Gewapend met de juiste info is het zoveel makkelijker om weerwoord te bieden. Je staat stevig in je schoenen en kan uitleggen waarom je doet wat je doet. Niet om je kind te verwennen -wat niet kan, niet met aandacht, zie mijn blogpost hierover, maar omdat je je gevoel volgt en dat gevoel gewoon juist zit. Komt daarbij dat dat gevoel ook door de wetenschap keihard wordt ondersteund. Mooi meegenomen als je advies krijgt van tantes die vinden dat je baby best alleen in zijn wiegje op zijn eigen kamer slaapt. Of dat voeden om de vier uur best genoeg is, maar in een adem benoemen dat op vier maanden hun borsten ‘op’ waren en ze op kunstvoeding Moesten overgaan. Ahja, de basis van een goeie productie is aanleggen. Minstens 8 keer per 24u de eerste zes maanden. Liefst twaalf keer en meer mag ook. Maar dan vallen er ogen uit kassen want ‘dan doe je toch niks anders dan voeden?’ Is er dan een andere taak belangrijker als kersverse moeder? Uhu, de was kan wel even wachten. Eerst de kinderen.

Maar ik loop al voorop. Hieronder een lijstje met veelgestelde vragen en de antwoorden die je moedergevoel staven. Kom maar op, mensen met goeie raad!

1. Borstvoeding

– het aantal voedingen, daar sprak ik net over. Na zes maanden blijft borstvoeding tot 1 jaar de hoofdvoeding. Al de rest is bijvoeding.
– hoe lang ga je dat nog volhouden, die borstvoeding? Hier is geen juist antwoord op, het enige juiste antwoord is: ‘zolang we er ons beiden goed bij voelen.’ de WHO-norm is twee jaar voeden. Ook in westerse landen. Neen, kunstvoeding is niet ‘even goed’, het is de derde optie, na donormelk.
– wanneer krijgt ze echte voeding? Echte voeding?? Een baby heeft (moeder)melk nodig, liefst exclusief, tot zes maanden. Langer kan ook. Dit voor de darmrijping. Niemand kan het beter verwoorden dan de groene vrouw. Haar uitleg vind je hier:
http://www.groenevrouw.nl/die-zes-maanden/
Ook om allergieën te voorkomen is het beter om vaste voeding te introduceren na zes maanden, de WHO houdt hieraan vast, ondanks onderzoeken die opduiken dat het juist meer kans geeft op allergieën door langer te wachten.

2. Rapley

– gaat ze niet stikken in de grote stukken? Mensen verslikken zich vooral in vloeibare voeding, niet in stukken. De kokhalsreflex van je kindje zorgt ervoor dat ze niet zal stikken.
– krijgt ze wel genoeg eten binnen? Food under one is just for fun. Laat haar genieten van het eten. Dat betekent ook: smeren en kliederen. Over een paar maanden staan ze versteld van de pincetgreep van je kind, over hoe zelfstandig ze kan eten en drinken en vertellen ze dit fier aan iedereen die het horen wil. Deze vergt dus even geduld tot het volgende familiefeest 😉
Nog wat voordelen op een rijtje: https://blogmona.wordpress.com/?s=Rapley&submit=Zoeken

3. Slapen

– nachtvoedingen: peuters tot 18 maanden, en ik heb al gelezen tot twee jaar, kunnen fysieke nood hebben aan nachtvoedingen. Nachtvoedingen zorgen ervoor dat baby’s constante aanvoer hebben van voedingsstoffen die de hersenontwikkeling ten goede komt. Het zorgt ervoor dat er geen suikerdips ontstaan. Heel gezond dus. En als je zelf wakker wordt snachts met dorst, neem je dan geen slokje water?
– samen slapen: een heel belangrijke hierbij vind ik de protectieve factor tegen wiegendood. Je baby komt niet in een te diepe slaap. Dat was voor mij, na de miskramen, een hele belangrijke. Ook borstvoedingsbevorderend: je legt makkelijker aan en aanleggen is goed voor de productie. Plus: het maakt van mij een aangenamer mens. Niet wetenschappelijk bewezen maar wel te bevestigen door de omgeving: ondanks alle nachtvoedingen ben ik nog steeds aangenaam om mee om te gaan 😉 :p
Neen, we gaan niet op onze baby’s liggen. Het is niet onveilig als je bepaalde veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Het is heel natuurlijk, geen enkele mama in de dierenwereld laat haar jong een paar meter verder in haar eigen nestje liggen. Mama’s liggen bij hun jong, klaar om te voeden en te beschermen, te troosten en warmte te geven.
Meer weten? https://blogmona.wordpress.com/2014/08/26/samen-slapen/

4. Verwennen / laten huilen

– een baby met aandacht verwennen, dat willen ze ons laten geloven. Spijtig genoeg ben ik in deze goeie raad getrapt bij Miro. No way, nu niet meer. Ik schreef er een blogje over. Het gaat over veilige hechting, weten dat er iemand voor je is als je je niet goed voelt, als je iemand nodig hebt om je te troosten.
https://blogmona.wordpress.com/2014/08/21/moedergevoel/
– Je verwent niet door borstvoeding te geven. Borstvoeding is ook troost, niet enkel eten/drinken.
– Laten huilen: vaak gehoord advies. Baby’s weten niet dat je er nog bent als je hen alleen laat. Ze zullen uiteindelijk stoppen met huilen maar niet omdat hun ongemak opgehouden is, maar omdat het huilen niet opbrengt en ze het opgeven met aan de alarmbel te trekken. Onderzoek wees uit dat baby’s die je laat huilen na drie dagen niet meer huilen. Ze zijn niet van hun ongemak af en ook niet van hun stress, ze hebben het opgegeven, er komt toch niemand. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het stressniveau van huilende baby’s lager is als ze worden gedragen of als ze bij iemand zijn, dan als ze alleen in hun wieg liggen. Ook al blijven ze hullen als ze bij jou zijn. Hun stress is lager. De redenering: ‘hij stopt toch niet met huilen, als ik hem nu pak of niet, het maakt geen verschil.’ Gaat dus niet op. Uiterlijk maakt het misschien geen verschil, van binnen wel.
– een baby huilt echt niet voor niets. Krampen, ongemak, vuile luier, honger of dorst, hard geluid gehoord, gekke man gezien, bij jou willen zijn… Willen opgepakt worden is ook niet ‘niets’. Ze willen nabijheid, zich veilig en beschermd voelen. Dat is alles wat ze kennen na negen maanden in een beschermde omgeving, dicht bij mama. In mama. Waarom zou een baby niet mogen huilen om je aandacht te trekken en waarom zou die baby niet mogen stoppen met huilen als hij dicht bij je is? Hij is dan heus niet verwend, hij is veilig.

Waar je altijd goeie info vindt is op borstvoeding.com en op de facebookgroep van la Lech league Vlaanderen onder documenten. Je kan er ook steeds een vraag stellen en dan krijg je antwoord van een la leche league leidster en/of medemama’s.

Hebben jullie zelf interessante links? Post ze hieronder in een comment.