Het is een rode draad door mijn moederschap. Bij de eerste dacht ik hem te verwennen door hem bij mij in bed te laten slapen, door hem nachtvoedingen te geven, door hem in de draagzak te steken. Nu is het allemaal anders. Ik volg mijn gevoel. Dat samen slapen hoort daar ook bij. Het is lekker gezellig, in de eerste maanden vond ik het belangrijk dat ze wist dat ik er was. Dag en nacht. In de materniteit heeft ze, gok ik, een uur in ‘het bakske’ gelegen (het wiegje). Ze moest me voelen en ruiken, ik lag in een klein bedje, maar geen haar op mijn hoofd die eraan dacht haar in het bakske te leggen. We lagen lekker zo. Gezellige tijd. De eerste weken thuis wou ze niet naast me in bed. Ze wou OP mij. Dan sliep ze. Dus dan deden we het zo. Ik hoor mijn mama nog zeggen: ‘hoe hou je dat allemaal vol?’. ‘Door te aanvaarden, mama. Het gaat zoveel makkelijker als je meegaat met je kind in plaats van je er tegen te verzetten.’ Dat was wat ik had gedaan bij onze eerste. Hij moest vanalles ‘unbabylike’ kunnen, want dat werd zo verwacht van de buitenwereld. En nu ging ik gewoon mee met de vraag van mijn baby. Wat een bevrijding! ‘Oke, je hebt het moeilijk? Dan ga je in de doek’ of ‘je kan niet slapen in bed? Dan lig je maar op mijn buik.’ Of ‘heb je alweer honger na een half uur? Dan ga je weer aan de borst.’
Met dat slapen is dat hetzelfde. En het is zoveel makkelijker voor ons. Ik heb haar een nacht steeds terug gelegd in haar bedje. Ze zou dan beter doorslapen, volgens een kennis. Hahahah, niet! natuurlijk 😉 en ik de dag erna gebroken 😩 het is een ‘luiewijventactiek’ als een andere, en het werkt voor ons.

Voor ik aan samenslapen begon, las ik me goed in. Hieronder vind je enkele links. Het is belangrijk dat jij en je partner aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen en dat je bed veilig is. Ook in het Borstvoedingsboek van Kleintjes vind je tips.

Waarom co-sleeping goed is voor de baby lees je hier en hier

Hierbij enkel links voor veilig samen slapen:

http://www.borstvoeding.com/aanverwant/samen-slapen/hoe.html
http://www.borstvoeding.com/nieuwsberichten/veilig.html
http://www.borstvoeding.com/aanverwant/samen-slapen/bfhi.html

http://elizabethpantley.com/co-sleeping-safety-tips/

http://www.oeiikgroei.nl/baby/slapen/co-sleeping-samen-slapen/
http://www.oeiikgroei.nl/baby/slapen/veilig-samen-slapen-met-je-baby/

Op de Kind en Gezin site raden ze het af, maar raden ze een co-sleeper aan.

http://www.kindengezin.be/veiligheid/slapen/nabijheid-en-toezicht/

Advertenties