Zeven dingen die je beter niet aan een borstvoedende mama vraagt tijdens de eerste zes maand borstvoeding. Een ervaringsoverzicht.

1. Moet ze nu weer eten?
Ja, baby’s onder zes maand, eten best 8-12 keer per etmaal. Om hun suikerspiegel niet te ver te laten dalen en om je eigen productie op lange termijn veilig te stellen.

2. Slaapt ze al door?
Neen! En dat ligt waarschijnlijk aan de borstvoeding, ja. Baby’s regelen ’s nachts de borstvoeding, door voedingen te vragen, blijft je productie stabieler. Hun suikerspiegel blijft gelijkmatiger hoog. Het is niet abnormaal dat een kind nachtvoedingen vraagt als hij jonger is dan twee jaar.

3. Geef je dan niet beter de fles, als ze nog niet doorslaapt?
Tjah, beter en slechter… Ik kies ervoor om dat niet te doen. Iedereen weet immers dat borstvoeding beter is voor moeder en kind. Kunstvoeding is een goed alternatief, maar de borstvoeding loopt goed, waarom dan overschakelen?

4. Wanneer ga je starten met groentenpap?
Een baby krijgt best zes maand exclusief borstvoeding. Een baby onder het jaar hoeft geen fruit of groenten te eten. Ze krijgen alles mee uit moedermelk. En het is beter voor hun darmpjes om ze de eerste zes maand enkel te ‘belasten’ met melk. Darmen zijn nog niet af bij de geboorte, integendeel.

5. Zit ze nu weer in de draagdoek?
Ja! 🙂 huid-op-huid contact is goed voor de borstvoeding, om je kindje een vertrouwd gevoel te geven, om een band op te bouwen, om haar kalm te houden of te krijgen, om haar in slaap te krijgen, om krampjes te verlichten…

6. Ben je niet bang om op haar te rollen, als jullie samen slapen?
Neen. Een mama zal dat instintcief nooit doen. Er moet natuurlijk aan een aantal basisvoorwaarden voldaan worden. Het is een van de meest natuurlijke dingen die je kan doen. En zoooo makkelijk om ‘op automatische piloot’ en lekker snel en cosy te voeden. En dan weer samen in slaap te dommelen.

7. Hoe lang ga je nog borstvoeding geven?
Zo lang het voor ons aangenaam blijft 🙂 Onze eerste mijlpaal is bereikt: zes maand borstvoeding! Ik heb haar net, na een uur wakker zijn, in slaap kunnen ‘borsten’, ze zijn toch zo handig. Niet alleen eten, maar ook troost, liefde, warmte, genegenheid…
Hopelijk kunnen we dit nog eventjes samen beleven.

Vul gerust het lijstje aan!

Advertenties